/Informacje prawne
Informacje prawne 2018-06-04T17:32:27+00:00

INFORMACJE PRAWNE

Klauzula Informacyjna w zakresie przetwarzania danych osobowych przez POL–MOT Auto SA

Zgodnie z przepisami ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych)  – w dalszej części: ogólne rozporządzenie o ochronie danych z dnia 27 kwietnia 2016 r.) informujemy, iż:

1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest POL–MOT Auto SA z siedzibą: ul. Połczyńska 125, 01-303 Warszawa, NIP: 1180089082 (zwany w dalszej części: Administratorem).

2. Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych (IOD), którym jest: Dariusz Piesio. Kontakt do IOD e-mail: iod@polmotauto.pl.

3. Z Administratorem można się kontaktować pisemnie – za pomocą poczty tradycyjnej na adres: POL–MOT Auto SA ul. Połczyńska 125, 01-303 Warszawa lub drogą e-mailową pod adresem: sekretariat@polmotauto.pl.

4. Pani/Pana dane osobowe są przetwarzane zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa oraz wewnętrzną Polityką Bezpieczeństwa Informacji.

5. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą za Pani /Pana zgodą na przetwarzanie swoich danych osobowych w jednym lub większej liczbie określonych celów wynikających z przepisów art. 6 ust 1 pkt. a – d i f ogólnego rozporządzenia o ochronie danych z dnia 27 kwietnia 2016 r. w takim zakresie, w jakim – spełniony jest co najmniej jeden z poniższych warunków:

  • osoba, której dane dotyczą wyraziła zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w jednym lub większej liczbie określonych celów
  • przetwarzanie jest niezbędne do wykonania umowy, której stroną jest osoba, której dane dotyczą, lub do podjęcia działań na żądanie osoby, której dane dotyczą, przed zawarciem umowy
  • przetwarzanie jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze
  • przetwarzanie jest niezbędne do ochrony żywotnych interesów osoby, której dane dotyczą lub innej osoby fizycznej
  • przetwarzanie jest niezbędne do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez Administratora lub przez stronę trzecią, z wyjątkiem sytuacji, w których nadrzędny charakter wobec tych interesów mają interesy lub podstawowe prawa i wolności osoby, której dane dotyczą, wymagające ochrony danych osobowych, w szczególności, gdy osoba, której dane dotyczą, jest dzieckiem

6. Prawnie uzasadnione interesy realizowane przez Administratora związane są z oferowanymi produktami i świadczonymi usługami oraz działaniami powiązanymi z oferowanymi produktami i świadczonymi usługami.

7. Dane osobowe mogą być udostępnione lub przekazywane innym podmiotom, a także podmiotom przetwarzającym dane osobowe na zlecenie Administratora, w związku z jego działalnością, tj.:

  • importerom samochodowym
  • podmiotom świadczącym usługi techniczne dotyczące utrzymania systemów informatycznych
  • podmiotom świadczącym usługi księgowe i kadrowe
  • podmiotom świadczącym usługi doradcze i konsultacyjne
  • podmiotom świadczącym usługi leasingowe i ubezpieczeniowe
  • innym podmiotom, w związku z oferowanymi produktami i świadczonymi usługami przez Administratora na Pani/Pana rzecz
  • innym podmiotom świadczącym usługi na rzecz Administratora, w związku z działaniami powiązanymi z oferowanymi produktami i świadczonymi usługami

8. Przetwarzane dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom uprawnionym do ich otrzymania na mocy obowiązujących przepisów prawa.

9. Przekazane dane osobowe nie będą udostępniane innym podmiotom niż podmioty określone w pkt. 7 i 8 oraz nie będą przekazywane do państwa trzeciego/organizacji międzynarodowej bez Pani/Pana zgody.

10. Użytkownikami przekazanych danych osobowych będą tylko upoważnieni pracownicy lub współpracownicy Administratora lub Procesora, zobowiązani do zachowania w tajemnicy przetwarzanych danych, w tym danych osobowych.

11. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji konkretnych celów, dla których zostały przekazane lub pozyskane, o ile przepisy nadrzędne nie nakazują przechowywania danych osobowych przez inny okres.

12. Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich:

  • uzupełnienia, korekty i aktualizacji
  • usunięcia danych osobowych
  • ograniczenia przetwarzania danych osobowych
  • do przenoszenia danych osobowych
  • wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych
  • do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w dowolnym momencie, bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem

13. Cofnięcie zgody na przetwarzanie danych może być dokonane po przesłaniu stosownej pisemnej informacji na adres: POL–MOT Auto SA ul. Połczyńska 125, 01-303 Warszawa lub drogą e-mailową pod adresem: iod@polmotauto.pl.

14. Ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do PUODO, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących, narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych.

15. Podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest dobrowolne, jednocześnie jest niezbędnym wymogiem ustawowym, warunkiem świadczenia określonych usług, realizacji konkretnych celów, a niepodanie danych osobowych i barku zgodny na przetwarzanie danych oraz świadczenie usług drogą elektroniczną lub telefonicznie, będzie w konsekwencji skutkować brakiem możliwości świadczenia określonych usług na Pani/Pana rzecz.

16. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane w sposób tradycyjny oraz zautomatyzowany, będą podlegały odpowiednim zabezpieczeniom, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa danych osobowych zgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych.